Zamiast sięgać po leki, nasze babcie często miały swoje własne, skuteczne i naturalne sposoby na walkę z przeziębieniem, osłabieniem i różnymi dolegliwościami. Wykorzystywały do tego między innymi zioła i wszystko to, co można było znaleźć w kuchennej szafce. Teraz, kiedy sezon na infekcję jest szczególnie intensywny, warto poznać kilka sprawdzonych rad, które w niedługim czasie postawią cię na nogi i wzmocnią organizm przed krążącymi wirusami. Jednym z takich napojów jest złoty eliksir, który jest przygotowywany na bazie mleka i trzech innych składników, które z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni. Co to takiego?

Jak przygotować złoty eliksir na ból gardła i przeziębienie?

Niezwykle skuteczny w walce z bólem gardła i objawami przeziębienia okazuje się bowiem mleko z dodatkiem miodu, masła oraz czosnku. Ten domowy napój jest ceniony szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest najbardziej narażony na wiele różnorodnych infekcji. Jednak aby ta niezwykle prosta mikstura była jak najbardziej skuteczna w walce z przeziębieniem, najpierw należy ją odpowiednio przygotować.

Zobacz także:

Do przygotowania złotego eliksiru będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 szklanka tłustego mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku

Po zgromadzeniu wszystkich składników wlej mleko do rondelka i podgrzej na małym ogniu. Pilnuj, aby nie przekroczyło temperatury 50ºC, gdyż nie może się ono zagotować (w przeciwnym razie miód i czosnek stracą swoje cenne właściwości). Następnie do garnka włóż mleko i mieszaj do momentu, gdy się rozpuści. Na koniec dodaj łyżkę miodu i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Napój należy spożywać tuż po przygotowaniu, najlepiej przed snem.

Jakie właściwości mają poszczególne składniki?

Regularne przyjmowanie mikstury z mleka, miodu, masła i czosnku może spowodować znaczącą poprawę odporności i wspomóc regenerację organizmu po przebytych infekcjach. Złoty eliksir nawilża i chroni śluzówkę gardła, łagodzi ból i podrażnienie, dostarcza wartościowych składników odżywczych, działa przeciwbakteryjnie i zabezpiecza organizm przed wirusami. Eliksir swoje działanie zawdzięcza 4 kluczowym składnikom. Sprawdźcie, jak każdy z nich wpływa na organizm.

Mleko

Mleko zawiera wiele cennych wartości odżywczych dla zdrowia organizmu. Zawiera szereg witamin z grupy A, D, E, B,  a także minerały, takie jak magnez, fosfor, cynk, potas i wapń. Działa kojąco na podrażnienia i ból gardła, a dzięki obecności białka, naturalnie wspomaga regenerację i układ odpornościowy. Podgrzane mleko poprawia jakość i komfort snu, a także pomaga złagodzić uciążliwy kaszel.

Masło

Masło jest w procesie przygotowania napoju jednym z najważniejszych składników ze względu na zawarty w nim tłuszcz (zwykle około 80-90%), który następnie osadza się na gardle i tworzy warstwę ochronną, która następnie przyspiesza regenerację podrażnionej śluzówki i zmniejsza ból. Masło jest źródłem wielu cennych witamin, między innymi z grupy A, D, E, K i minerałów, takich jak wapń, fosfor, potas, sód czy cynk.

Miód

Miód to źródło cennych witamin z grupy C i B, ale jest to także skarbnica cennych minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas czy fosfor. Jego charakterystyczną cechą jest działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a dzięki temu wspiera organizm w walce z uciążliwymi infekcjami. Działa łagodząco na ból gardła i jest traktowany jako naturalny probiotyk. Wspomaga pracę układu odpornościowego i dodaje energii.

Czosnek

Czosnek, znany również powszechnie jako naturalny antybiotyk, zawiera cenne witaminy z grupy C i B, a także minerały, takie jak selen, mangan czy fosfor. Dzięki zawartości allicyny, warzywo posiada silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. W momencie wystąpienia infekcji, czosnek wspiera organizm w jej zwalczaniu i wspomaga pracę układu odpornościowego.