Na rynku międzynarodowym rośnie zainteresowanie wysokojakościowym pieczywem. Brakuje jednak specjalistów, którzy oferowaliby klientom produkty premium. Dlatego też nowy zawód o nazwie „sommelier chleba” cieszy się coraz większą popularnością. Obecnie jednak certyfikat w tej dziedzinie ma jedynie 300 osób na świecie, w tym 12 kobiet. Aleksandra Bednarek jako pierwsza Polka zdobyła ten prestiżowy tytuł.
Od informatyka do piekarza. Jej historia zachwyca
Historia Aleksandry Bednarek zachwyca i pokazuje, że wszystko jest możliwe. Przygodę z piekarnictwem rozpoczęła bardzo nietypowo. Pracowała wtedy w branży IT w Kalifornii w USA. Zauważyła jednak, że w tamtejszym regionie trudno było kupić dobry chleb. Pomysł na własny biznes zrodził się niespodziewanie.
Zobacz także:
W Dolinie Krzemowej brakowało dobrego pieczywa, a polskie sklepy spożywcze szybko znikały z powodu wysokich kosztów. Zaczęłam więc piec chleb sama – wyznała na łamach portalu łódź.pl.
Hobby szybko stało się pomysłem na biznes. Kobieta założyła własną piekarnię „Aleksandra’s Bakery”, oferując klientom chleb na zakwasie z dodatkiem lokalnych składników. Rozwijając swoje zdolności piekarnicze, zauważyła jednak, że napotkała na mur nie do przejścia. Potrzebowała więcej szkoleń, których próżno było poszukiwać w USA. W jej głowie zrodził się pomysł zapisania się do państwowej szkoły piekarnictwa w Niemczech (Akademie Deutsches Bäckerhandwerk Weinheim), która jako jedyna na świecie oferuje możliwość uzyskania tytułu sommeliera chleba.
Sommelierka chleba. Jak nią zostać?
Pani Aleksandra wspomina na łamach portalu eska.pl, że ukończenie wymagającego szkolenia nie było proste. Uczestnicy podczas rocznego kursu muszą zdobyć wiedzę na temat historii piekarnictwa, nauczyć się opisywać chleb tak, by klient mógł wyobrazić sobie, jak smakuje każdy rodzaj pieczywa oraz przede wszystkim zdobyć bezcenną wiedzę na temat tworzenia wysokojakościowego produktu.
Jest nas nie tak wielu na świecie. Zawód sommeliera chlebowego cały czas ewoluuje i - co dla mnie było niezwykle ważne i pociągające - jest to zawód, w którym można się bezustannie uczyć i wzrastać – dodała na łamach portalu.
Pani Aleksandra nietypowej branży
Pani Aleksandra przyznaje, że jest nie tylko niezwykle dumna ze swojego osiągnięcia, ale również z tego, że jako pierwsza Polka uzyskała tak prestiżowy tytuł. Ten bez wątpienia przyczyni się do spopularyzowania jej piekarni, w końcu niewielu producentów może poszczycić się posiadaniem w załodze sommeliera chleba. Mimo wszystko „mistrzyni chleba” wciąż twierdzi, że jeszcze wiele przed nią do odkrycia.
Świat rzemieślniczego chleba ma do zaoferowania nie mniej (można by argumentować, że nawet więcej) niż świat ekskluzywnych win – zapewnia na łamach portalu Mistrz Branży.
O niesłabnącej pasji do doskonalenia się, jak również o prawdziwej miłości do pieczywa świadczy wymowne hasło, którym polska sommelierka chleba zatytułowała post informujący o zdobyciu prestiżowego tytułu: „To była chlebem pachnąca sesja” – czy można dodać coś więcej?
Kim jest sommelier chleba?
Wielu pewnie zastanawia się, kim właściwie jest sommelier chleba, czym różni się od piekarza i skąd zapotrzebowanie na tego typu profesję? Otóż sommelierem chleba jest specjalista posiadający rozległą wiedzę na temat pieczywa, obejmującą jego historię, kulturę, technologię wypieku oraz wpływ na zdrowie. Praca sommeliera chleba łudząco przypomina profesję specjalisty zajmującego się winem.
Sommelierzy chleba organizują degustację pieczywa, pomagają w wybraniu chleba, które idealnie skomponuje się z danym posiłkiem, a także współpracują z restauracjami, producentami między innymi serów, a przede wszystkim pełnią funkcję ambasadorów pieczywa rzemieślniczego, dbając o jego promocję i edukację konsumentów.