Chcecie spróbować czegoś nowego i jednocześnie zaskoczyć domowników niecodziennym deserem? W Action znajdziecie silikonowe foremki do czekolady, dzięki którym przygotujecie domowe tabliczki i pralinki. Wykorzystajcie je do stworzenia dubajskiej czekolady, czyli słodkości łączącej mleczną czekoladę, chrupiące ciasto filo i aksamitny krem pistacjowy. Jak ją przygotować? Podpowiadamy!

Silikonowe foremki do czekolady w ofercie Action

W Action możecie kupić za 4,49 zł silikonowe foremki do czekolady w kilku wariantach. Do wyboru macie klasyczny kształt tabliczki czekolady oraz foremki do pralinek w formie okrągłej i serduszek, a także formę do zrobienia kilku małych tabliczek.

Zobacz także:

fot: action.com

fot: action.com

fot: action.com

fot: action.com

Foremki są elastyczne, nadają się do mycia w zmywarce i można ich używać w kuchence mikrofalowej. Ich wymiary to 10,5 x 21 cm, co sprawia, że są poręczne i nie zajmują dużo miejsca. Możecie w nich nie tylko przygotować domową czekoladę, ale również inne desery na bazie czekolady, jak pralinki czy batoniki.

Dubajska czekolada. Dlaczego jest tak popularna?

Dubajska czekolada to deser inspirowany luksusowymi słodyczami z Bliskiego Wschodu. Jej główne składniki to mleczna czekolada, ciasto filo i krem pistacjowy, które razem tworzą unikalną kombinację smaku i tekstury. Chrupkość ciasta filo świetnie komponuje się z kremowym środkiem i słodyczą czekolady. To deser, który wygląda efektownie, ale jednocześnie można go przygotować bez specjalnych umiejętności cukierniczych.

Przepis na domową dubajską czekoladę

Do przygotowania dubajskiej czekolady w domowych warunkach potrzebujecie zaledwie kilku składników. Podana porcja wystarczy na dwie tabliczki.

Składniki:

  • 5 tabliczek mlecznej czekolady
  • 180 g ciasta filo
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Ciasto filo rozwińcie i pokrójcie na krótkie, cienkie paski.
  2. Na patelni rozpuśćcie masło na małym ogniu, dodajcie pokrojone ciasto i smażcie, aż stanie się złociste i chrupiące. Odstawcie do przestygnięcia.
  3. Połowę czekolady roztopcie w kąpieli wodnej, a następnie dodajcie do niej posiekaną resztę czekolady i mieszajcie, aż całość się roztopi.
  4. Ciasto filo przełóżcie do miski i wymieszajcie z kremem pistacjowym.
  5. Do silikonowych foremek wlejcie połowę roztopionej czekolady, pokrywając również boki do wysokości ok. 2 cm. Odstawcie na chwilę do zastygnięcia.
  6. Następnie rozłóżcie równomiernie masę filo z kremem pistacjowym i przykryjcie resztą czekolady.
  7. Odstawcie do całkowitego zastygnięcia na ok. 3 godziny.
  8. Po stwardnieniu wyjmijcie tabliczki z foremek.

Gotowe! Dubajska czekolada to doskonały pomysł na słodką przekąskę lub prezent. A jeśli macie ochotę na inne warianty, możecie dodać do niej orzechy, suszone owoce lub odrobinę kardamonu dla bardziej orientalnego smaku. Smacznego!